L’Atles il·lustrat de les comarques valencianes és un preciós llibre publicat per l’editorial Caliu que recórre la totalitat de les comarques del nostre territori, destacant tot allò més important de cadascuna de les comarques: les poblacions que les composen, les muntanyes i els paratges, els mengars més típics, els monuments històrics, les tradicions i també la flora i la fauna.
El llibre forma part de la col·lecció Xicalla (destinat a un públic infantil, encara que no tant, després vos direm per què) i és obra de Ricard Gozálvez (Tàpera) i Carles Ubeefe (il·lustrador). Al llarg de less seues de 72 pàgines profussament il·lustrades els autors ens ajuden a descobrir, comarca a comarca, totes les meravelles que hi podem trobar, meravelles que ens singularitzen i ens uneixen a totes i tots. El llibre està concebut amb una mirada didàctica, inclusiva i popular, i conté una part interactiva amb fitxes per a que els lectors puguen completar amb informació i/o elements que no hagen vist a les seues pàgines. Es ideal per a llegir en família i, encara que les il·lustracions i la col·lecció Xicalla ens puguen fer pensar que està destinat a un públic infantil, es tracta d’un llibre intergeneracional on les persones adultes amb un mínim de curiositat i amor pel seu país el trobaran molt, molt interessant. Ja vos ho hem dit :).
Exemples de dos comarques: els pastissets de moniato, la cassola amb penques (mmm… què bo!), la cova de les Dones i el palau dels Comptes de Cervelló són delícies gastronòmiques i llocs patrimonials que podem trobar a La Canal de Navarrés. Les torres musulmanes d’Albal, Torrent i Espioca o les muixerangues, el cant de la Carxofa, la Ruta del Bacalao, són singularitats monumentals i fenómens musico-culturals de l’Horta Sud.
Les comarques com a la millor manera de conéixer’ns i estimar-nos
Les divisions dels estats i les províncies que delimiten bona part dels territoris al món han obeït a decisions geopolítiques que sovint han tingut quelcom d’artificial i imposat. En canvi, quan pensem els territoris per la proximitat de les seues comarques i els aspectes culturals, gastronòmics, l’entorn paisatgístic i natural, els animals que habiten el nostre entorn, resulta molt més fàcil entendre’ns a nosaltres mateixa i aprendre a conviure.
El llibre ha sigut concebut de forma col·lectiva i participativa i ha estat possible gràcies al micromecenatge que ha sigut organitzat a través de la plataforma Verkami.
Unes 400 persones han opinat sobre quins elements són els més il·lustratius de la seua comarca. Per això, aquest atles representa una invitació a repensar la identitat dels valencians i valencianes de forma lúdica, divertida i intergeneracional.
Comarques d’interior, de muntanya, de costa, de ribera, de secà, de ramaderia, d’indústria, de cítrics…; gavines, musols, arpelles, vileros, perdius de mar, genetes, ofegabous, eriçons, fardatxos, trencalosos, pit-roigs… la riquesa del territori valencià és tan rica, variada, diversa i contrastada que sorprendrà totes aquelles persones que se paren a mirar atentament les pàgines d’aquest llibre.
En definitiva, un llibre participatiu, elaborat a foc lent i amb molt d’afecte per a fer-nos estimar el nostre país.